Zweedse Balletjes met IKEA Saus

Zweedse Balletjes met IKEA Saus

Dompel jezelf onder in de authentieke smaken van Scandinavië met deze luxe Zweedse gehaktballetjes, gegarneerd met de iconische IKEA saus. Dit gerecht combineert de hartige goedheid van rundergehakt met de rijke, romige tonen van een zelfgemaakte saus, en is perfect voor elke gelegenheid die om comfort food vraagt.

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

Voor de IKEA saus:

Voor de rest:

Bereiding

  1. Meng de ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom. Rol daar gehaktballen van ter grootte van golfballen. Maak af en toe je handen een beetje nat voor mooiere ballen.
  2. In een grote koekenpan met een beetje boter en olie kunnen de minikriel op hoog vuur en al tossend goud, krokant en gaar gebakken worden in 25 tot 30 minuten.
  3. Bereid de bouillon voor de saus voor. Als je overgebleven bouillon hebt, bewaar deze dan in de vriezer voor toekomstige bereidingen.
  4. Snijd de snijbonen in schuine stukjes en leg ze in een stoommandje in een pan met 2cm water om met de deksel erop gaar te stomen in ongeveer 6 tot 8 minuten.
  5. Bak in een koekenpan met olie de gehaktballen goudbruin en gaar. Haal de gehaktballen uit de pan en gebruik dan die pan om de saus in te maken.
  6. Smelt de boter en voeg daaraan de bloem toe om een roux te krijgen. Voeg daaraan de bouillon toe daar het volledig opgenomen wordt in de roux. Voeg dan de slagroom, sojasaus en mosterd toe. Laat lekker pruttelen tot de gewenste dikte.
  7. Leg de gehaktballen weer in de pan en schep een paar strepen van de saus over de ballen voor de sier. Garneer met enkele groene kruiden en serveer. Eet smakelijk!

Tijd: 30 minuten

Porties: 4

Tags

Rundvlees Aardappel